Belangrijke overwegingen voor elektrisch rijden

 – deel 1 EV

Mijn overwegingen voor elektrisch rijden.

Mijn overwegingen voor elektrisch rijden.

Ik wil bewust leven en autorijden. Dat rijmt gevoelsmatig niet helemaal met elkaar. Maar ik houd van autorijden! Autorijden geeft mij vrijheid en flexibiliteit. Elektrisch rijden zie ik als een oplossing voor mijn dilemma. Geen Co2-uitstoot terwijl ik rij. En mijn meest duurzame natte droom is, dat ik de stroom voor deze auto ook zelf opwek met zon of wind. Dat zou mij zo’n goed gevoel geven.

Comfort van een elektrisch auto

Ik heb al eerder proefritten gemaakt met de 100% elektrische auto’s Nissan Leaf  en Renault Zoe. Het zijn comfortabele en moderne auto’s die van alle gemakken zijn voorzien. Daarin is geen verschil met een bezineauto.

Dit moet je weten over elektrisch rijden

De elektrische auto verschilt in een aantal opzichten wel van de benzineauto:

  • Je tankt elektriciteit met een stekker, thuis of bij een van de laadstations.
  • Elke kans die je krijgt, grijp je om de auto op te laden met de stekker en de draad. Die heb je altijd bij je in de auto.
  • Je bestuurt de auto met een rem, gaspedaal en het stuur natuurlijk. Het functioneert eigenlijk net als een automaat.
  • Je laadcapaciteit geeft 80 tot 160 km per ‘tank’ (=acculading).
  • Als je in de stad rijdt of op 80km-wegen kun je ver rijden op 1 ‘tank’ (160 km). Rijd je lekker door met 120 km p/u, dan kun je opeens nog maar 80 km rijden op 1 acculading.
  • Heb je tegenwind, dan ga je sneller door je acculading heen dan onder normale omstandigheden.

Elektrisch rijden vraagt om ander gedrag

Van bovenstaande gegevens moet je je bewust zijn, want dit vergt namelijk ander gedrag. En zoals je wellicht weet, verandert een mens niet graag. Ik wilde ervaren wat ik dan moest veranderen en of ik dat wel wil. Ik wilde dit testen in mijn alledaagse leven, in alle hectiek. Wat vond ik van de elektrische auto als ik lange afstanden moest rijden, of als ik gewoon zin had om hard(er) te rijden? En wat als ik in een ongeduldige bui was, was zo’n auto dan wel handig? Met 1 dagje testen zou ik al deze vragen niet beantwoorden. 3 maanden leek me een mooie periode. Het werd een week.

In het volgende deel blog ik over mijn avonturen met een Nissan Leaf tijdens mijn testweek.

Over danielle

Initiatiefnemer van New Hippy blog, gestart vanuit mijn eigen zoektocht naar bewust en eerlijk leven. Nieuwsgierig onderzoek ik duurzame producten, winkels en concepten. In steekwoorden: moderne vrouw, freelance internet manager, afgestudeerd stylist, 10 km Loop Rotterdam. Grootste zonde: autorijden...en heeft nu een waardig alternatief gevonden in een elektrische Nissan Leaf
Dit bericht is geplaatst in Elektrisch rijden met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *