CO2 wat is het probleem?

CO2 is een gas dat wij samen met dieren uitademen als ‘afval’ product. Daarnaast komt CO2 vrij bij het verbranden van biomassa (planten, bomen, gedroogde mest etc.).
De bomen en planten gebruiken CO2 als voedsel en geven hiervoor zuurstof terug wat voor dieren en mensen nodig is om te leven. Een cyclus die in evenwicht is.

Evenwicht verstoord
Helaas heeft de (westerse) mens afgelopen 2 eeuwen dit evenwicht verstoord door het gebruik van fossiele brandstoffen. Door fossiele brandstoffen te gebruiken is de hoeveelheid CO2 gas aanzienlijk toegenomen zoveel zelfs dat dit de afgelopen 400.000 jaar niet zo hoog is geweest als op dit moment.

U zult zich misschien afvragen hoe kan men weten wat het CO2 gehalte was zo lang geleden?
Deze informatie komt uit ijskernen die uit het ijs van Antarctica zijn geboord en zijn wetenschappelijk geaccepteerd als correcte gegevens.

De CO2 toename is zorgwekkend omdat CO2 broeikasgas is. Dit betekent dat betekent dat het warmte vasthoud in onze dampkring en het dus langzaam steeds warmer wordt op aarde.

De eerste tekenen dat de aarde opwarmt is dat de grootte van de gletsjers wereldwijd aan het afnemen zijn en de gemiddelde temperatuur van de lucht aan het toenemen is.

Hoewel er nog steeds geen 100% bewijs is dat allemaal door de toename van CO2 komt is de wetenschappelijke consensus wel dat we de CO2 uitstoot moeten terug dringen en zeker niet nog meer CO2 moeten gaan uitstoten. Maar om onze huidige maatschappij op dit moment in stand te houden, kunnen wij absoluut niet zonder fossiele brandstoffen.

Groene energie
In Nederland is het aandeel groene energie in de loop der jaren toegenomen, maar is de het totale aandeel ‘groene’ energie in de Nederlandse energie voorziening minder dan 10% (in 2009). De doelstelling van de overheid is om in 2020 20% van de energie voorziening groen te kunnen doen.

Naast deze doelstelling voor groene energie is de overheid ook bezig de CO2 emissie terug te dringen middels voordelige belasting maatregelen op auto’s die weinig CO2 uitstoten.

Wij van New Hippy juichen toe dat de overheid tenminste iets doet, maar we missen eerlijk gezegd een gedegen strategie en ambitie van de overheid om het aandeel groene energie te laten toenemen.

Daarom wil New Hippy u helpen om uw steentje bij te dragen om de CO2 terug te brengen naar een evenwicht niveau, door u in de toekomst van informatie te voorzien wat u kan doen om duurzamer te leven.

Hoe bereken ik mijn CO2 uitstoot?

De hoeveelheid CO2 door de magische grens van 350 PPM

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Milieu met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *