De Boodschappenmand van Marqt


images-1In “De boodschappenmand van” ga ik op onderzoek uit bij een verantwoorde supermarkt. Wat bieden ze aan, kijk naar prijzen en geef een beeld van mijn shopervaring.

Marqt is een supermarkt die ik al heel lang wil bezoeken. Ik ben op een klein avontuur in Marqt Den Haag tegenover het Binnenhof en naast Dudok. Het doet mij een beetje denken aan een  gezellige buurtsuper.

Hoe verantwoord is Marqt eigenlijk?

Je valt bij Marqt binnen bij de bakkerij. Ik klamp het bakkersmeisje aan om mijn vraag beantwoord te krijgen. “Wij verkopen zo natuurlijk mogelijke producten”.

In de praktijk betekent dat producten van ambachtelijke lokale boeren ook in aanmerking komen. En wanneer je geen EKO of BIO label op het product kunt vinden, dan zullen er geen E-nummers inzitten, die op hun eigen opgestelde zwarte lijst staan.

Afijn, dus alles wat je bij Marqt koopt, zit zoveel als mogelijk echt voedsel of ingrediënt. Zonder dat daar nu altijd een keurmerk voor garant staan.

Daarmee heeft Marqt wat mij betreft zijn logische verstand gevolgd en daar hou ik van. Net alsof een keurmerk altijd alles zegt. Alhoewel ik het wel handig vind.

Marqt profileert zich ook niet als bio winkel maar als een winkel die ECHT eten verkoopt. En dat Echt uit zich in 5 principes:

 • écht eten is oorspronkelijk,
 • gemaakt met respect voor de omgeving,
 • echt vers,
 • met bezieling gemaakt
 • en echt lekker.

Bij navraag van DE zwarte lijst, kan men deze niet ter plekke uitreiken. Op dit site kan ik hem ook niet vinden. Verbeterpuntje voor Marqt: transparantie is ook belangrijk.

Verleidelijke Marqt

Wat Marqt net als zijn blauwe broertje heel goed doet, is de mens verleiden. De bakkers afdeling begint met gebak en koeken…mmmmh niet met lege maag naar de super, zei mijn oma altijd.

de bakkerij bij Marqt

de bakkerij bij Marqt

Daarna val je met je neus in de vers gemaakte maaltijden en soepen. En niet die standaard smaken, maar iets nieuws en verrassends. Alles voor 1 persoon, i love it!

Vers gebakken brood met natuurlijke ingrediënten. Ze hebben een verse vis afdeling, waar de vis in het ijs ligt. Het lijkt wel of ik in een Spaanse supermarkt loop. Een kaasafdeling waar je “U” tegen zegt en alles zo lekker ambachtelijk uitgestald. En een aardige kaasboer, die je spontaan een stuk jonge Texelse kaas laat proeven, heerlijk romig

Ik wordt er een beetje hebberig van. Echter ik ben met een gestructureerd lijstje op pad, dus ik hou me in.

Op ontdekkingstocht bij Marqt

Waar ik even aan moet wennen is dat ik geen enkel merk ken. Daardoor heb ik geen oriëntatie in de vakken en onderzoek ik echt een product. En er staan maar een aantal merken (of slechts 1) om uit te kiezen. Dus geen keuzestress uit 20 jams ;).

Terwijl ik het mineraalwater van “Earth” onderzoek, ontdek ik het volgende: “Earth water doneert 100% van de winst aan waterprojecten”. Ik lees het nog een keer, “100%“. Ok, de fles is wel 4x zo duur dan die ik normaal koop. En daarmee wordt vandaag een fles “Earth” mineraalwater een feel good product.

Ik vind het verfrissend en avontuurlijk om te onderzoeken en te kiezen. Boodschappen doen is LEUK! Huh?

De frisdrank liefhebbers moet ik teleurstellen. Wellicht een teken aan de wand over hoe natuurlijk frisdrank NIET is.

Heel opvallend zijn de verse maaltijden voor babies, voor moeders die naast makkelijk ook gezond willen voor hun baby.

Marqt locatie Den Haag

Marqt filiaal in Den Haag

Wat kost dat dan?

Ik heb een overzicht gemaakt van prijzen van mijn blauwe supermarkt en die van Marqt. Het prijsverschil met AH huismerken versus Marqt valt niet mee.

Echter ik heb ook de Puur & Eerlijk producten van de AH naast Marqt gezet en dan ben je bij Marqt maar 15% duurder uit. Dit vind ik wel een eye-opener, gezien het feit dat het verantwoorde assortiment bij Marqt breder is. Puur&Eerlijk is wel een alternatief voor als je geen zin hebt om je vertrouwde supermarkt te verlaten.

Ik kan het wel beargumenteren waarom AH gooedkoper is. De afzet bij AH is groter. Zij hebben meer dan 200 winkels en a-merken die ook in alle andere supermarkten verkocht worden. Hoe meer je verkoopt, des te lager de prijs van een product kan zijn. Maar het belangrijkste verschil in het voordeel van Marqt is dat het een eerlijk product is. Er is zorg aan besteed, er is niets afgedaan aan kwaliteit, en dat kost simpelweg meer. Ieder weldenkend mens kan dat bedenken.

Voor wie is deze supermarkt?

 • Voor iedereen die verantwoorder en echt lekker eten wil hebben. Dat betekent in dit geval, beter voor je eigen lichaam, beter voor milieu waar het groeit en bloeit, en zeer verantwoord voor je smaakpapillen 😉
 • Mensen die zichzelf willen verwennen. Want zeker de versafdelingen zijn 1 grote verwennerij.
 • Als je een bourgondische tweeverdiener bent, die toch al lekkerbekkend zijn wagentje volgooit zonder naar de prijs te kijken. Hen adviseer ik naar Marqt te gaan, dat verschil ga je amper voelen in je portemonnee. Maar wel in kwaliteit en smaak.

Wat als je portemonnee dit niet wekelijks toelaat?

 • Als je een goed hart voor de dieren hebt, is het vlees een absolute aanrader! Ik investeer zelf standaard in bio vlees en vaak grijp ik in mijn lokale supermarkt mis. Bovendien is de kip er goedkoper dan de bio variant in mijn lokale super.
 • En ik zou zeker een keer voor de verse koek en gebak langsgaan om jezelf lekker te verwennen.

Prijs vergelijken

Voor diegene die prijs de belangrijkste factor vinden, heb ik een prijs vergelijkingsoverzicht  gemaakt. Ik heb een lijst van gangbare boodschappen opgesteld, om de prijzen tussen de besproken supermarkten te kunnen vergelijken.

In deze manier van vergelijken is de AH supermarkt in het voordeel, doordat zij schaalgrote hebben en ook assortiment differentiatie hebben zoals; A-merken, huismerk, en voordeel assortiment (euroshopper). Het best te vergelijken met elkaar is het bio huismerk van een supermarkt versus prijzen van een verantwoorde super. Maar de vergelijking houdt het echter heel snel op, omdat het bio assortiment beperkt is in de reguliere supers.

Over danielle

Initiatiefnemer van New Hippy blog, gestart vanuit mijn eigen zoektocht naar bewust en eerlijk leven. Nieuwsgierig onderzoek ik duurzame producten, winkels en concepten. In steekwoorden: moderne vrouw, freelance internet manager, afgestudeerd stylist, 10 km Loop Rotterdam. Grootste zonde: autorijden...en heeft nu een waardig alternatief gevonden in een elektrische Nissan Leaf
Dit bericht is geplaatst in Groen shoppen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op De Boodschappenmand van Marqt

 1. Pingback: Nederlandse maakindustrie met bezieling verovert de markt | Blogschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *