Delen is vertrouwen

Er is een nieuw fenomeen aan het groeien. Ik merk dat het ook in mij groeit. Ik wil zo min mogelijk bezitten. Ik zie ook het nut niet van alles zelf hebben. Zeker niet als ik het ook van familie of vrienden mag lenen. Zo zwerft mijn hogedrukspuit door de hele familie heen. En als er geklust moet worden in mijn huis, neemt mijn moeder haar gereedschap mee.

sharing

Delen via websites

Dit leeft dus niet alleen in mijn familie, dit is een fenomeen aan het worden! En het wordt de deeleconomie genoemd. Er zijn websites ontsproten op het internet die bemiddelen tussen lener en uitlener van spullen, auto’s, eten, klussen, carpoolritten etc.
Op deze manier wordt mijn kring van vrienden en familie die (uit)lenen, uitgebreid naar onbekenden die iets willen (uit)lenen. Bij elk verzoekje van uitleensite Peerby kijk ik snel of ik het gevraagde item heb. Want er is toch niets fijners om iemand te kunnen helpen.

Vertrouwen en gezond verstand

Toch is het niet hetzelfde als iets uitlenen aan bekenden. Je hebt een portie vertrouwen in elkaar nodig om je boormachine uit te lenen. En naast vertrouwen, is ook een portie gezond verstand handig. Net als zaken doen op Marktplaats.nl, moet je ook hier je gevoel en verstand samen gebruiken. Voelt het niet goed? lijkt het verdacht? dan gewoon niet doen! Wil je wel graag wat uitlenen maar vraag je je af of het item wel heel terug komt? Maak dan goede afspraken, of vraag een borg als je iets kostbaars uitleent. Sommige platfoms ondersteunen dit door een verzekering aan te bieden zoals bij Snappcar.

share_2

Hoe werkt het delen van een auto?

Ik heb zelf ervaring met Snappcar. Ik ben elektrisch rijden ambassadeur in project A15. Onderdeel hiervan is dat ik mijn elektrische auto deel via het autodeelplatform Snappcar. Mijn auto staat te huur voor 25,- . Bij verhuur ontvang ik 15,- en 0,5 cent per km indien meer dan 100km wordt gereden. Voor 10,- verzorgt Snappcar een allrisk verzekering voor de duur van de verhuur en helpen zij bij pech onderweg. Ze sturen huurder en verhuurder een contract dat ze samen moeten invullen, o.a. de km stand en status van de auto. Beide partijen ondertekenen bij begin en eind van de verhuur. Beide partijen wordt na de verhuur gevraagd de km-stand online op te geven. Direct na verhuur ontvang ik het geld en een maand later de km-vergoeding. Op deze manier kan ik ook met gerust hart mijn auto meegeven en wordt het vertrouwen ook een handje geholpen. En dat is met zo’n kostbaar item als een auto ook wel nodig.

Mag je voordeel hebben van delen?

Ja natuurlijk! Want als er helemaal geen gewin zou zijn, zou delen niet plaatsvinden. Als ik niet de winst van een goed gevoel zou hebben bij het delen, zou ik het niet doen.

De ontmoeting is de beloning

Dit fenomeen is ook  een duurzame oplossing; als iedereen deelt zijn er minder spullen nodig. En het scheelt je ook  geld in deze krappe tijden. Maar het mooiste vind ik, dat delen en lenen alleen werkt wanneer er vertrouwen is. En als je dan vertrouwen hebt en open staat om te helpen, dan is de beloning dat je mooie nieuwe mensen ontmoet. En je ontdekt dat je samen kunt bouwen en er meer dan genoeg is in de wereld voor iedereen.

Hier deel ik mijn auto. 5,- korting met deze kortingscode TESTDANIELLE

Tot 10 april zelf investeren in Snappcar! Het doel was 100.000, maar het publiek gelooft in Snappcar en heeft al bijna een 500.000 geïnvesteerd. 

Een lijst met deelsites:

Nog meer deelsites

bron afbeeldingen: Social Enterprises NL

Over danielle

Initiatiefnemer van New Hippy blog, gestart vanuit mijn eigen zoektocht naar bewust en eerlijk leven. Nieuwsgierig onderzoek ik duurzame producten, winkels en concepten. In steekwoorden: moderne vrouw, freelance internet manager, afgestudeerd stylist, 10 km Loop Rotterdam. Grootste zonde: autorijden...en heeft nu een waardig alternatief gevonden in een elektrische Nissan Leaf
Dit bericht is geplaatst in Groen leven. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Delen is vertrouwen

  1. Peter schreef:

    Wat een leuk artikel! En ook ik ben een groot voorstander van de deeleconomie. Daarom heb ik samen met een vriend http://www.geencent.com bedacht waar we actief vragen en vaardigheden van gebruikers aan elkaar proberen te matchen. We gaan hierin verder dan de bestaande sites voor het ruilen van diensten en vaardigheden.

    Ons motto is dat iedereen een talent heeft waar hij een ander mee kan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *