Een feest van kliekjes

Per jaar gooit één Nederlander gemiddeld 50 kilo prima eten weg. Dat kost een huishouden zo’n €400 euro per jaar. Met 16,8 miljoen Nederlanders gooien we dus jaarlijks 840.000.000 kilo eten weg en dus ook  duizenden euro’s. En dan heb ik het niet over beschimmeld en bedorven eten, maar verse producten, rijpe voedingsmiddelen en allerlei ingrediënten die we nog hadden kunnen omtoveren tot een fijne maaltijd. Zonde! In deze blog wil ik jullie graag inspireren. Welkom op het kliekjesfeest!

Hapjesavond
Het is vijf voor zes. Er hangt een geur van gebakken banaan en verse koriander in de keuken. Er komt wat teveel rook uit mijn oven. Tijd voor een schoonmaakbeurt. Toch zien de geitenkaasbruchetta’s er vanachter het glas al fantastisch uit. Ik kijk tevreden naar het goudbruine korstje. Over vijf minuten verwacht ik zes vriendinnen die ook allemaal iets hebben gebrouwen van hun restjes. “Hapjesavond” noemen we het. Iedere week komen we bij elkaar en neemt iedereen een hapje mee. Gemaakt van de restjes die vereenzamen in de koelkast. Het resultaat: een waar feestmaal! Een tafel vol vriendinnen en lekkernijen. Hartige taarten, soepjes, fingerfood. Voor een lekkerbek als ik volstrekt geen straf.
Kliekjes02Potluck party
Hoe kwamen we op dit idee? Een jaar geleden ontmoette ik een jongeman die me vertelde wekelijks deel te nemen aan een ‘Potluck Party’. Samen met zijn vrienden (inclusief aanhang en kinderen) kwamen ze bijeen en sprokkelden ze alle restjes bij elkaar die nog onbestemd in hun koelkasten lagen. Ze bedachten ter plekke wat voor drie-gangen-diner er die avond op tafel zou komen te staan en kookten samen. De ene sneed wortels, de ander zette bouillon op en weer iemand anders smolt chocola in een pan. Ondertussen speelden de kinderen samen in de tuin. Stichting Geldinzicht schreef er een blog over. Dat idee liet me niet los. Ik stelde mijn vriendinnen een dergelijk kliekjesfeest voor. Dat idee werd direct enthousiast ontvangen.
Kliekjes11KLIEK&CO
KLIEK&CO is ook zo’n initiatief waar ik gelukkig van word. Mara, Maria, Bianca, Karen, Susan en Mike bedachten een manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ze vroegen honderden mensen mee te doen aan een challenge. Wie de challenge aangaat belooft tenminste één maand lang geen bruikbaar voedsel te verspillen. Tijdens de challenge krijgen de deelnemers drie keer per week een e-mail met leuke tips, inspirerende filmpjes en andere leuke weetjes. Ondertussen kan iedereen ervaringen met elkaar delen op Facebook. Inmiddels hebben ze zoveel aanmeldingen binnen, dat eind januari 2015 1500 huishoudens geen eten hebben verspild. Fantastisch toch? Ik heb me direct opgegeven. Doen jullie ook mee? http://www.kliekenco.nl

Eetsmakelijk
De oven bromt nog na. Mijn geitenkaasbruchettes zijn klaar. Ze pronken naast de druivenmozzarellaspiesjes, de bacondadelrolletjes en de limoenrisotto. Ik ga aan tafel. Eetsmakelijk!

Over Marlijn

Wat Marlijn (van De Jager Schrijft) het liefste doet is schrijven. Vooral over onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen, zoals milieu en duurzaamheid. Inspiratie genoeg, want er bestaan zoveel creatieve, leuke initiatieven en ideeën voor een bewuster leven. Die deelt Marlijn graag met anderen.
Dit bericht is geplaatst in Groen leven met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Een feest van kliekjes

  1. Pingback: Kliekjesfeest | Voorbeeldteksten De Jager Schrijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *