Groenten uit eigen winter moestuin

Samen met een vriendinnetje onderhoud ik een volkstuin, volledig biologisch-dynamisch. Geen suf blokje grond aan het spoor, maar 200 m2 natuur aan het Amsterdam Rijnkanaal. Een heerlijk plekje. Onder de okkernootboom, omringd door onze weelderige houtwal en tussen de hoge pluimen van de aardperen, frambozenranken en de bamboestengels vergeet je alles om je heen. Zelfs de hoge Papendorpse kantoorpanden lijken onzichtbaar. Een klein paradijsje middenin de stad. Het is december, de winter staat voor de deur. De hoogste tijd om de tuin winterklaar te maken. Wat moet er gebeuren?
Wintertuin011
Decemberoogst
Een lege volkstuin? Nee hoor, ook in het najaar valt er wat te oogsten. Deze week schaft de pot: aardpeer, snijbiet, prei en worteltjes. Als we beter ons best hadden gedaan hadden we ook voor spruitjes, andijvie, witlof en winterkolen kunnen zorgen. De konijnen waren ons voor… Volgend jaar beter!

Snoeien en knotten
Het snoeiseizoen is begonnen! Je kunt bomen, struiken en planten het beste na de bloeiperiode en voor de vorst snoeien. Dan richt je zo min mogelijk schade aan. We hebben eerst onze wilgenboompjes geknot. We gooien de takken niet weg. We vlechten er kransen van en bewaren een stapel voor het voorjaar. Voor als bonen en tomaten weer ondersteuning nodig hebben. De rest hebben we in onze ingezakte houtwal verwerkt. Zo is onze wal weer mooi om te zien en kunnen vogeltjes, toren en spinnen tussen de takjes wroeten en schuilen. De bramenstruik en frambozentakken konden ook een flinke snoeibeurt gebruiken. Achter ons tuinhuisje doorlopen werd ons bijna onmogelijk gemaakt. De levenslust van de braamstruik is onvoorstelbaar. Ten slotte hebben we de half verdorde en verlepte planten in onze tuin kortgeknipt. De restanten maakten we klein en strooiden we over de lege perken en aardevlakken. Het is in de winter beter voor de grond om kale stukken te bedekken. Bovendien composteert tuinafval en wordt de aarde er mooier van. In de houten bakken waarin we normaal groente kweken hebben we daarom ook karton gelegd. Dat composteert en beschermt de grond.
Wintertuin03Gazonnetje in het zonnetje
Om ons grasveldje groen te houden, hebben we het gevallen blad weggeharkt. Het grootste deel schoven we de borders in. Ook blaadjes composteren en zorgen voor gezonde aarde. Het andere deel gooiden we op onze composthoop. Gras ziet graag zon, anders wordt het geel.

Bollen planten
Eind november, begin december is de ideale tijd om bloembollen te planten. Nog net voor het vriezen begint. Altijd fijn om na een lange winter, de eerste bloemblaadjes te verwelkomen.

De wintertuin
De tuin is winterklaar. Wuiven we ons lapje grond nu vaarwel tot de lente komt? Absoluut niet! Met dikke truien en warme mutsen gaan we vrolijk door. We willen van lege wijnflessen een kruidenspiraal bouwen, we gaan onze houten palen herstellen, de perkjes voorzien van nieuwe hekjes, tuinpaden aanleggen en… Hendrik, onze vogelverschrikker, kan wel een makeover gebruiken.
Wintertuin022Leuke linkjes over (volks)tuinieren
http://etenuitdevolkstuin.nl
http://www.detuinfabriek.org/home/
http://moestuintje.wordpress.com
http://www.zaaisite.nl
http://tuinwaarts.blogspot.nl

 

Over Marlijn

Wat Marlijn (van De Jager Schrijft) het liefste doet is schrijven. Vooral over onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen, zoals milieu en duurzaamheid. Inspiratie genoeg, want er bestaan zoveel creatieve, leuke initiatieven en ideeën voor een bewuster leven. Die deelt Marlijn graag met anderen.
Dit bericht is geplaatst in Groen leven met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *