Met zonnepanelen ultiem duurzame stroom

Zonnepanelen zijn wat mij betreft de beste manier om stroom op te wekken voor eigen gebruik. Hoewel niet elk huis geschikt voor is zonnepanelen (denk aan een appartement of een historisch monument) is het voor de meeste koophuis huishoudens  haalbaar om een aantal zonnepanelen op het dak te installeren.

Het mooie van zonnepanelen is dat er geen draaiende delen in zitten (die slijten) en zolang er licht is wordt er energie opgewekt. Daarnaast zijn ze stil (dit in tegenstelling tot windmolens). Na installatie van de zonnepanelen op je dak heb je er praktisch geen omkijken naar. Met zonnecellen op dak gebruikt je huishouden de stroom van de zonnecellen direct. Wanneer er stroom over is dan wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De meter zal dus nu ook achteruit draaien.

Zonnecellen geven stroom als het licht is, maar wat als het donker is?             Dan wordt gewoon stroom uit het elektriciteit net gebruikt. In het meest ideale geval heb je precies je gebruikte energie zelf opgewekt (en zou je meter precies dezelfde stand hebben als op de dag dat je de zonnepanelen plaatste). In de praktijk zal het erop neer komen dat je een klein bedrag moet bijbetalen of  terugkrijgen.

Een bijkomend voordeel is dat je energiebelasting over stroom ook een stuk lager zal zijn. Je betaalt alleen energiebelasting over stroom wat uit het net wordt afgenomen.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Wanneer je de documentatie van de verschillende leverancier doorneemt wordt er in het algemeen uitgegaan dat na 25 jaar de zonnecellen opbrengst met 20% is teruggelopen, dus leveren de zonnecellen dan nog steeds 80% van hun capaciteit. In een recent Duits onderzoek is gebleken dat zonnecellen die al 36 jaar op een dak lagen maar 4% van hun oorspronkelijk capaciteit hadden verloren. Dit zegt op zich niet zoveel over de huidige zonnecellen omdat het productie proces en wellicht de materialen niet hetzelfde meer zijn is als 36 jaar geleden.

De door de fabrikanten opgegeven percentages zouden ook pessimistisch kunnen zijn om zich juridisch in te dekken. De toekomst voorspellen is en blijft lastig ook als het om capaciteitsverlies van zonnecellen gaat.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Dat hangt natuurlijk af van je verbruik, maar ook van het dak type (schuin of plat) en van het merk/type zonnepaneel. Het gemiddelde verbruik is 3500 Kwh voor een huishouden (2,2 personen) om dit volledig van stroom te voorzien middels zonnepanelen is een investering gemoeid van tenminste 8000 euro. Dat is veel geld, maar daar staat tegenover dat je na deze investering tenminste de komende 20 tot 30 jaar gratis stroom hebt.

Ik heb dit bedrag niet op de bank staan, is lenen dan een optie?
Dat is lastig te zeggen, want veel hangt af van de voorwaarden waaronder de lening aangegaan kan worden. Een voorbeeld; de gemeente Amsterdam biedt haar inwoners een lening van maximaal 15000 euro tegen 2,61% voor investeringen in groene energie. Ben je geen huiseigenaar in Amsterdam, dan kost een persoonlijke lening al gauw op 8 tot 10% per jaar en als het via een hypotheek gefinancierd kan worden is het weer anders.

Een andere optie is natuurlijk te beginnen met een zonnepaneel installatie die je wel kunt betalen en bij aanschaf rekening houden met een eventuele uitbreiding van het aantal zonnepanelen in de toekomst.

de stroomprijs
Een andere niet te verwaarlozen factor is de stroomprijs, wat gaat de stroomprijs doen de komende 20 tot 30 jaar? Mijn verwachting is dat die gaat stijgen maar met hoeveel blijft gissen.

Dan is natuurlijk nog het milieu aspect van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek jij duurzame energie op en hoeft er dus voor jouw huishouden aanzienlijk minder CO2 de lucht in. Voor diegene die in een appartement wonen of geen zin hebben om op hun huurhuis met zonnepanelen aan de gang te gaan stel ik voor om eens te kijken naar wind delen.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *