Waarom vlees slecht is voor het milieu

Dat koeien vooral importvoer eten, weten maar weinig mensen. De negatieve gevolgen daarvan op het milieu zijn ook bij velen onbekend. Hoe zit dat eigenlijk met veeteelt en voer? En waarom is het eten van vlees slecht voor het milieu? De antwoorden op die vragen zorgden ervoor dat ik minder vlees ben gaan eten. Makkelijk was het niet, maar het is wel de moeite waard.

koeien in de wei

Het nostalgische beeld van veeteelt

Het beeld dat veel mensen hebben van veeteelt is nogal ouderwets. We denken aan een boer met wat koeien in een grote stal. Ze eten tot ze rijp zijn voor de slacht. In de zomermaanden grazen de koeien lekker buiten. s’ Winters krijgen ze hooi van het land. Om de natuurlijke balans op orde te stellen, bemest de boer de grond en dan begint het hele riedeltje weer opnieuw.

De werkelijkheid

Dit beeld klopt alleen niet meer. Ongeveer 75% van ons veevoer komt uit andere delen van de wereld, zoals Argentinië en Brazilië. Om dit veevoer te verbouwen, ontbossen de boeren grote delen van hun land. Ze kappen of verbranden de bomen die voorheen CO2 uit de lucht haalden. Het CO2-gehalte in de lucht neemt dan juist weer toe. Daarnaast heeft de massale export van veevoer een nadelige uitwerking op de landbouw voor lokale consumptie. De prijs van de lokale voeding stijgt, terwijl de mensen hier al weinig te besteden hebben.

Nog wat nadelen

Dat is niet het enige slechte nieuws. Voor de productie van 1 kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig. Alle veeteelt in de wereld zorgt voor 18% van broeikasgas uitstoot. Het kost gemiddeld 14 x meer energie om 1 kilo (rund)vlees te produceren, dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Dit zijn toch cijfers waar je even stil van wordt.

Minder vlees

Moet je dan nu stoppen met het eten van vlees? Dat zou mooi zijn, maar ik heb het minder drastisch aangepakt. Ik ben minder vlees gaan eten. Op dit moment eet ik ongeveer 50% minder vlees dan 1,5 jaar geleden. In het begin is het wel even wennen. Vooral het zoeken naar alternatieven kost even wat tijd. Je wilt toch dezelfde benodigde voedingstoffen binnenkrijgen. Op het internet zijn gelukkig genoeg vegetarische voedingsadviezen te vinden. Daarnaast bezocht ik eenmalig een diëtiste, om inzicht te krijgen over wat er viel te verbeteren aan mijn voedingspatroon.

Ongezond

De documentaire “forks over knives” zorgde voor mij voor een extra impuls. Hierin leggen twee doctoren, naar aanleiding van hun onderzoek, uit dat het (te veel) eten van vlees ongezond is. Ik eet nog steeds vlees. Ook na het zien van deze documentaire, maar ik merk wel dat ik in restaurants nu vaker de normale portie kies i.p.v. “extra large”

Kleine stapjes

Nu, 1,5 jaar later, kan ik zeggen dat het went om minder vlees te eten. Ik eet verrassend genoeg steeds minder vlees. Misschien word ik ooit zelfs vegetariër… Mijn advies is dus: begin met kleine stapjes als je minder vlees wilt eten. Houd vol! Dan zorg je toch weer voor een beter milieu.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groen leven, Milieu met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *