Waarom zou ik biologisch eten?

Ik ben helemaal pro biologisch eten, het voelt goed, het is lekker en ik help “de wereld”. What’s not to feel good about! Dus mijn verbazing is groot over een artikel in de Vrij Nederland (21 juli 2012) die aan de hand van een Engels onderzoek biologisch eten onder de loep neemt. Ik vind het niet leuk wat ik daar lees.

Ik ben toch goed bezig door biologische producten te kopen!?

In het artikel wordt gezegd dat de volgende misverstanden bestaan over bio eten;

 • Biologische eten is onbespoten
 • Biologisch eten is gezonder
 • Koop lokaal dat is beter voor het milieu
 • Iedereen moet biologisch eten
 • Biologisch eten is lekkerder

Dit lijken mij nu juist een paar goede redenen om bio eten te kopen. Des te interessanter is de ontrafeling van de misverstanden.

* Biologische eten is onbespoten
Biologisch eten wordt wel bespoten, namelijk met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, die even giftig en soms veel giftiger zijn dan synthetische middelen. Dat is niet helemaal een schok voor mij, dat weet ik ergens wel.

Indien met mate toegepast is er ook niets aan de hand en dat is niet veel anders dan met synthetische middelen. Het wordt echter veel eerder afgebroken door de natuur, waardoor zij veel eerder “schoon” is. En dus veel beter voor de wereld.

Er wordt bovendien een veel lager percentage restanten van bestrijdingsmiddel in bio eten gevonden dan in regulier eten. Echter ook regulier eten bevat een percentage ver beneden wettelijke eisen. Liever geen restanten bestrijdingsmiddel, maar elke percentage is mij teveel dus voor mij blijft bio de betere optie.

Het enigste nadeel van bio bestrijdingsmiddel is dat het wel meer ecologische schade aanbrengt. Dit komt doordat ook dieren die bijvoorbeeld het bladluis eten dood gaan aan het middel tegen bladluis. En is daarmee mijn inzien het enigste nadeel van het natuurlijke middel.

Dus let op, biologisch eten is wel bespoten, maar met de natuurlijke variant van bestrijdingsmiddel, waarvan een lager percentage is terug te vinden in het eindproduct en eerder door natuur wordt afgebroken.

* Biologisch eten is gezonder
Hier kunnen we kort over zijn, biologische eten bevat doorgaans niet meer of minder voedingsstoffen dan regulier voedsel. Mmmh… weg goed gevoel!

Belangrijker in het op peil houden van je voedingstoffen, is de keus van voedsel. Beter een appel dan roomijs, zo gezegd!

Het artikel ratelt over vele, vele onderzoeken die decennia lang zijn gedaan. Dus wijze mannen zijn niet over een nacht ijs gegaan, voordat ze tot deze conclusie kwamen.

Onder het mom van “Weet je dat?”; genetisch gemodificeerd eten is in Europa verboden. Wist ik niet! Wel prettig gevoel.

Biologisch eten bevat evenveel voedingsstoffen als regulier eten.

* Koop lokaal dat is beter voor het milieu
Er wordt een vraagteken gezet bij de gedachten dat “lokaal” beter is. In het artikel wordt namelijk gesteld dat dichtbij niet altijd beter is. Hoe KAN dit?

Knappe koppen hebben alle handelingen zoals productiemethode, goederentransport, halen van boodschappen, bereiden en bewaren van voedsel omgerekend naar hoeveel energie elke stap kost. In deze keten gaat het meeste energie per product zitten in het produceren, ritje naar de supermarkt en bereiden en bewaren van voedsel.

Wanneer je dan het rekensommetje van al die stappen optelt, zijn er uitkomsten bij, die aangeven dat lokaal ongunstiger is. Dat is mogelijk omdat productiemethode in bijvoorbeeld Kenia aanzienlijk minder energie kosten. Of wanneer je grote hoeveelheden per keer uit Nieuw Zeeland haalt, de som van energie per kiwi verwaarloosbaar is. Zeker naast de uitkomst van de som hoeveel energie het ritje kost dat jij en ik naar de supermarkt maken om de ene kiwi te kopen. Goede stimulans om vaker boodschappen met de fiets te doen, lijkt mij.

Maar nu komt een hele moeilijke vraag: “Wat is nu duurzamer?”. De lokale (Nederland) economie steunen of zuiniger met energie zijn. Dat zijn toch ondoenlijke keuzes. Want dat wij ons voedsel dumpen omdat het uit buitenland halen goedkoper is, lijkt me ook niet zo goed voor het milieu of energieverbruik.

Laten we eerder eens denken aan landelijke en globale verdeling wie wat, hoeveel en voor wie verbouwt. En wie zegt dat iets minder keuze aan soorten groenten in een seizoen slecht is voor de mens. We hebben toch al last van keuzestress.

Het is dus maar de vraag of lokaal versus niet lokaal nu het echte issue is.

Een plusje voor lokaal is dat het makkelijker is te achterhalen waar iets vandaan komt, hoe het geproduceerd is en dus tastbaarder. En ik vind het doorgaans sympathieker.

Een kort door de bocht oplossing voor het grootste verschil dat jij en ik kunnen maken, tussen lokaal en niet lokaal; doe boodschappen met de fiets!

* Iedereen moet biologisch eten
Het probleem van deze stelling is dat we dan heel veel meer landbouwgrond nodig hebben en dat gaat ten koste van bomen (die voor omzetting van Co2 zorgen). Of wordt de prijs aanzienlijk duurder en zullen de armste op de wereld geen eten meer kunnen kopen.

Dat is dus niet echt duurzaam voor de levensstandaard van de armen. Armen die overigens landbouw bedrijven voor het Westen… uhh!

We kunnen niet zonder aanpassing overgaan op alleen bio landbouw. Een oplossing is om hogere opbrengst per m2 bio landbouw te realiseren. En de efficiëntie bij de armen boeren, die ons eten verbouwen, te verbeteren en deze toegang geven tot voldoende kunstmest. Of dat voldoende oplossing is, is mij niet bekend.

Gelukkig rept deze stelling niet alleen over problemen maar ook oplossingen. Zo is het met veel aanpassingen naar een groener en duurzamer leven. Het is een ontwikkeling, een transitie. Je hebt niet in een keer perfectie bereikt.

Als we nu toch zoveel mogelijk bio willen eten, waar zit dan grote winst?
Het is nu redelijk bekend dat vlees eten, slechte gevolgen heeft voor het milieu. En doorgaans slecht is voor levensomstandigheden van dieren. Vleesproductie veroorzaakt 5 % mondiale co2 uitstoot, 40% voor methaanuitstoot en 40% verschillende stikstofoxiden (die NB veel schadelijker zijn dan CO2). En 30 % van het bruikbare aardoppervlak wordt gebruikt voor het houden van vee, terwijl gewassen (groente, fruit) voor menselijke consumptie, maar 4% beslaan.

Ik vind dat vlees ons wel erg veel kost. Ik krijg een beeld van een middeleeuw vreetfestijn aan lange tafels, waar wij mensen zitten te eten aan een varkenspoot om vervolgens te kotsen om nog meer te kunnen eten.We eten onszelf naar de ondergang en daarom stel ik de vraag, waarom niet MINDEREN met vlees!?

Hoe kan jij MINDEREN?
Kan jij een dag minder in de week vlees eten? Kan jij de portie kleiner maken? Kan jij in recepten makkelijk vleesvervangers gebruiken zonder al teveel af te doen aan het recept?

Dit geldt voor biovlees als wel regulier vlees uiteraard.

Dus moet iedereen nu biologisch eten? Ik vind dat we moeten streven naar biologisch eten, zonder het milieu verder te belasten, of een nieuw duurzaamheids probleem te creëren. Knappe koppen zullen zich hierover moeten ontfermen en wij consumenten dit stimuleren door voor biologisch te kiezen en bescheiden maat aan te houden. Door bescheiden te zijn leren we onszelf al aan dat we niet altijd alles kunnen hebben. Een erg nuttige houding, op een wereld die alleen maar meer mensen moet voeden.

*Biologisch eten is lekkerder
Ze hebben hier simpel de Cola test op losgelaten, welke is de echte Coca cola? En dat kun je ook met de reguliere en bio tomaat doen. En wat blijkt? men proeft het verschil NIET!

Als ik eerlijk ben in proef ik het verschil tussen een reguliere en biologische sperzieboon ook niet. Bij de mini tomaatjes wel, op de reguliere zit een soort vettige laagje dat raar smaakt. Ik proef grote verschillen bij vlees en kaas. Daarvan heb ik boven alles het liefst de biologische variant.

Dus wat is waar? Ik zou zeggen mensen laat je niet gek maken. Wat je lekker vindt, dat bepaal je gewoon zelf. Smaak is voor mij een belangrijke factor om biologische te kopen.

Zoals dit artikel laat zien, zijn er meerdere gronden om voor biologisch te kiezen. Dus als jij het verschil niet perse proeft, bepaal voor jezelf wat voor jou dan wel de redenen zijn.

Over danielle

Initiatiefnemer van New Hippy blog, gestart vanuit mijn eigen zoektocht naar bewust en eerlijk leven. Nieuwsgierig onderzoek ik duurzame producten, winkels en concepten. In steekwoorden: moderne vrouw, freelance internet manager, afgestudeerd stylist, 10 km Loop Rotterdam. Grootste zonde: autorijden...en heeft nu een waardig alternatief gevonden in een elektrische Nissan Leaf
Dit bericht is geplaatst in Groen leven. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Waarom zou ik biologisch eten?

 1. Interessant om te lezen Danielle,
  dank je, Christine

  • danielle schreef:

   Hallo Christine, leuk dat je ons blog “waarom zou ik biologisch eten” interessant vindt. Ik hoop dat ik je nog iets nieuws heb kunnen meegeven dmv dit verhaal over biologisch eten, de mythes en misverstanden erover. Waar zou jij nog meer over willen lezen op ons blog?

   Met hartelijke groet,
   Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *