Wat heb je nu werkelijk nodig?

spullen delen ruilen verkopen hergebruiken

bron afbeelding: storyofstuff.com.

Wat heb je nu werkelijk nodig? Deze vraag houdt mij momenteel bezig. Ik heb in Barcelona gewoond op een kamer van 2 x 2.5m. Dus ik kan uit ervaring zeggen, dat ik bar weinig nodig heb. Een bed, kleding, gebruik van een badkamer en een radio. Dat is het zo’n beetje wel. Waarom heb ik dan nu een huis vol spullen? En waarom heb ik dan zo’n moeite om een stapel tijdschriften van zeker 5 jaar oud weg te gooien?

Bezit vermoeit

Mijn broer en ik roepen regelmatig tegen elkaar ‘bezit vemoeit’ wanneer we praten over materiele zaken. Die stapel tijdschriften houdt mij al maanden bezig. Maar ook een auto, een huis, een tuin, het moet allemaal onderhouden worden. Maar ook al die spullen in al mijn kasten, in de schuur of zolder. Heb ik het allemaal wel nodig? Of beter, wil ik mijn aandacht wel aan al deze spullen geven, want elke keer dat ik mijn fiets pak kijkt die volle schuur mij aan.

Graham Hill oprichter van treehugger.com heeft er een mooi TED talk over met een herkenbaar voorbeeld van een verhuisdoos. Ik denk dat iedereen er wel zo een heeft…

De oplossing

Dus afgelopen periode ben ik gaan ruimen in mijn huis. En die bekende verhuisdoos had ik ook in mijn schuur staan. Ik had 5 dozen vol met tijdschriften. Ik heb er niet in gekeken en heb mijn vriend gevraagd ze in de papierbak te doen. Ik wilde niet in de verleiding komen. Weggooien is echt moelijk.

Mijn leidraad bij het opruimen is:

  • Heb ik het afgelopen jaar gebruikt?
  • Wat heb ik echt nodig?
  • Familiestukken mogen blijven!

Ook denk ik kritischer na over mijn aankopen. Is het voor de ’heb’ of heb ik het nodig? Of maakt het mijn leven aanzienlijk aangenamer? Ik denk bijvoorbeeld na of ik voor die paar keer per jaar een BBQ zal kopen of niet. Want wat er niet in komt, daar hoef ik ook geen aandacht aan te geven.

Aan de slag

Als jij bij jezelf ook ontdekt dat je eigen huis en spullen je vermoeien of in de weg zitten, bezoek dan de site buynothingnew.nl. Zij geven tips hoe dit aan te pakken en wat je vervolgens kan doen met de spullen die je weg wilt doen. Weggooien is zonde, dus zij hebben een legio aan mogelijkheden op een rij gezet zoals ruilen, delen, hergebruiken, verkopen. Oktober 2014 beginnen zij met een gezamenlijk buy nothing new maand, doe je ook mee?

P.S. Iemand een BBQ ruilen? ik heb nog een vintage beeldbuis.

Over danielle

Initiatiefnemer van New Hippy blog, gestart vanuit mijn eigen zoektocht naar bewust en eerlijk leven. Nieuwsgierig onderzoek ik duurzame producten, winkels en concepten. In steekwoorden: moderne vrouw, freelance internet manager, afgestudeerd stylist, 10 km Loop Rotterdam. Grootste zonde: autorijden...en heeft nu een waardig alternatief gevonden in een elektrische Nissan Leaf
Dit bericht is geplaatst in Groen leven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *