Mijn zonnepanelen na 3,5 jaar, een update

In oktober 2013 zijn zonnepanelen geïnstalleerd op mijn dak.
Ondertussen hebben ze in totaal 6500 kWh stroom opgewekt en hebben ze zonder problemen gewerkt.

In het eerste jaar ben ik nog een keer op het dak geweest om ze schoon te maken, maar dat was de eerste en de laatste keer.
Ik kreeg niet de indruk dat het de eerste keer schoonmaken een verschil maakte in opbrengst en een Hollandse regenbui zorgt er voor dat het meeste vuil er vanzelf af spoelt.

2 dagen off-line

Vorig jaar zijn de zonnepanelen even 2 dagen off-line geweest vanwege de vervanging van mijn dakbedekking (ik heb een plat dak met bitumen).
Bij het vervangen van de dakbedekking is er meteen voor dakisolatie gekozen, maar dat zal ik nog een in een ander blog behandelen.
Het bedrijf wat de dakbedekking vervanging heeft uitgevoerd heeft er ook voor gezorgd dat de zonnepanelen netjes van het dak gehaald werden en ze hebben ook weer netjes terug gezet nadat de dakbedekking vervangen was.

Zonnepanelen op nieuwe dakbedekking

Stroom opbrengst over een jaar

Mijn zonnepanelen hebben in totaal een 1920 Wattpiek vermogen en per jaar is de stroomopbrengst gemiddeld 1990 Kwh en dit is ruim voldoende om het jaarstroomverbruik van mijn huis te dekken.
In januari en februari is opwekking onvoldoende om in de eigen stroomverbruik te voorzien, maar van maart t/m oktober is het ruim voldoende met juni meestal als top maand.
In november en december is de opbrengst ook te weinig, maar daar merk ik niets van, want ik ben nog steeds aangesloten op het elektriciteitsnet.
Wanneer de zonnepanelen te weinig leveren dan gebruik ik stroom van het net en als de zonnepanelen te veel stroom leveren, dan wordt deze overtollige stroom aan het net geleverd.
Bij overtollige stroom loopt mijn stroommeter dan letterlijk achteruit en telt dan af.

Terugverdientijd

Zoals het er nu naar ziet ben ik ongeveer op de helft van de terugverdientijd, dus nog 4 jaar en dan is mijn stroom gratis (bij gelijkblijvende elektriciteit prijs).
Eerlijk gezegd voelt het nu al gratis, de aanschafprijs ben ik al “vergeten”.

Zonnepanelen zijn fantastisch

Eigenlijk begrijp ik niet waarom zonnepanelen niet populairder zijn dan nu het geval is, je moet 1 keer geld uitgeven en een beetje moeite doen en de rest gaat vanzelf.
Blijkbaar zijn die paar tientjes per maand besparing te weinig om mensen economisch te motiveren en dat is jammer, wat is er nu mooier dan duurzame stroom van eigen dak.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *