Zonnepanelen Deel 1 – De aanschaf

Op 9 oktober 2013 heb ik weer een stap gezet naar een duurzamer leven. Ik heb namelijk 8 zonnepanelen op mijn dak gezet.

Vragen

Een jaar geleden schreef ik nog over hoe geweldig zonnepanelen zijn, terwijl ik ze zelf nog niet had. Ik verzamelde zoveel mogelijk informatie. Op het internet en bij buren en kennissen die net zonnepanelen hadden geplaatst. En toen brak het moment van keuzestress aan. Zal ik ze zelf plaatsen of laat ik het doen? Neem ik zwarte of blauwe panelen? Hoeveel heb ik er nodig? En gaan de prijzen van zonnepanelen nog zakken? Het gevolg was dat ik een jaar later nog steeds geen zonnepanelen had. Intussen was de subsidiepot van de overheid voor zonnepanelen leeg. Die 650 euro subsidie voor mijn zonnepanelen bestond dus niet meer. Dus… lang genoeg gewacht! Aan de slag!

Keuzes

Om de keuzestress te beperken stelde ik de volgende doelstellingen op:

  1. Budget tot 5000 euro.
  2. De zonnepanelen moeten mijn volledige verbruik van het afgelopen jaar op wekken, zodat ik voortaan nul euro betaal voor mijn stroom.
  3. De stroomomvormer moet stil zijn (aangezien deze in een slaapkamer komt te hangen en het me was opgevallen dat sommigen een nogal irritant zoemend geluid maken).
  4. Ik zou de installatie laten doen, zodat ik zelf niet de vertragende factor wilde worden met het in bedrijf stellen van de zonnepanelen.

 

Offertes

Ik vroeg via internet drie offertes aan voor een 1800 kWh-opstelling inclusief installatie. Het was opvallend hoe verschillend de offrerende partijen te werk gingen. De eerste partij kwam niet kijken, maar deed een offerte op basis van mijn dakoppervlak en het feit dat het een plat dak was.

Panelen

De tweede partij kwam langs, maar keek niet op het dak en gaf aan dat als ik dat wilde, ik wel twaalf panelen kwijt kon. Dat leek mij wat onwaarschijnlijk, omdat er verscheidene obstakels op het dak staan, waaronder een schoorsteen die behoorlijk wat schaduw geeft.

De opdracht

De derde partij kwam ook langs en keek op het dak. Ze wilden weten waar de meterkast was en zochten ook meteen een goede plek voor de omvormer. Deze partij was ook de eerste die reageerde op mijn offerteaanvraag en stuurde de volgende dag de offerte al op. Daarnaast was partij 3 het voordeligst. Ik gaf deze partij dus de opdracht.

De installatie

Een week na de orderplaatsing werd de installatie uitgevoerd. De heren begonnen om 9  uur met het plaatsen van de frames waarop de zonnepanelen moesten komen. Daar gingen de panelen op. Intussen kwam er een elektricien die in de meterkast een extra groep plaatste om de omvormer op aan te sluiten. De omvormer is een apparaat dat de stroom van de zonnepanelen omzet naar een stroomtype dat geschikt is voor het elektriciteitsnet.

Aansluiten

Nadat de zonnepanelen waren gemonteerd, hingen de installateurs de omvormer op in de logeerkamer, omdat er in de meterkast te weinig ruimte was. Vanuit de meterkast legde de elektricien een 220 volt kabel aan naar de logeerkamer, om aan te sluiten op de omvormer. Via een beluchtingskanaal op het dak komen de zonnepaneelkabels nu door het plafond de logeerkamer binnen, omdat ook die aangesloten moesten worden aan de omvormer.

Elektriciën plaatst extra groep

Elektriciën plaatst extra groep

En klaar is Kees

Om 13.30 uur was de installatie gereed en de zon scheen op dat moment lekker. Op het display van de omvormer zag ik dat er stroom werd opgewekt. Ik liep naar de meterkast en zag de draaischijf van de elektriciteitsmeter ineens achteruit draaien. Geweldig! Ik was gelijk al stroomproducent!

Volgende week ga ik in op wat er na de installatie nog geregeld moet worden.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Zonnepanelen Deel 1 – De aanschaf

  1. Bibe schreef:

    Voor ons project van Transitie Roermond heebbn we contact met de provincie. Er komt een vervolg vanaf mei met ook 1000 euro subsidiemogelijkheid voor woningeigenaren. En wellicht ook een leenmogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *