Zonnepanelen Deel 2 – De administratie

Zonnepanelen op dak

Zonnepanelen op dak

lees deel 1

Eerder schreef ik hoe ik tot de keuze van de leverancier van mijn zonnepanelen kwam en hoe de installatie verliep. Dit is het vervolg.

Meetbedrijf

De installateur gaf aan dat de zonnepaneelinstallatie nog aangemeld moest worden op mijn elektra-aansluiting. Via de website http://www.energieleveren.nl/ meld je dat er voortaan via jouw elektriciteitsaansluiting stroom teruggeleverd zal worden op het net (daar kom ik zo op terug). Dit vul je in vijf minuten in, dus dat is zo geregeld. Deze website houdt het meetbedrijf (in mijn geval Stedin) op de hoogte.

Energieleverancier

Verder is het van belang dat de energieleverancier op de hoogte wordt gebracht (in mijn geval Eneco). Dit gaat niet via bovengenoemde URL. Bel of e-mail je energieleverancier. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld alvast het maandbedrag aan te passen (mijn stroomverbruik zal vanuit Eneco gezien aanzienlijk minder zijn).

Stroom hier en daar

De zon schijnt niet elke dag even sterk en als het bewolkt is, leveren de zonnepanelen onvoldoende stroom op. Op dit soort dagen maak je gebruik van de elektriciteit van het net. Op zonnige dagen maak je met je panelen meer stroom aan dan je nodig hebt. Dat wordt dus weer teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Meterstand

Hoe weet je nu hoeveel stroom je hebt teruggeleverd? Dat kun je aflezen op je omvormer. Let op, dit is geen formeel goedgekeurd meetinstrument. Je elektriciteitsmeter is dat wel. Als je een elektriciteitsmeter hebt met een draaischijf, is het heel simpel te zien. Als je elektriciteit gebruikt van het net, loopt de meter op en als je teruglevert loopt de meter terug. Je geeft aan het einde van het jaar dus gewoon je meterstand door en dan is het verbruik al door de meter gesaldeerd.

Salderen, wat is dat?

Salderen betekent dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit van de energieleverancier afgetrokken wordt van jouw eigen verbruik. Heb je meer geleverd dan verbruikt, dan krijg je 5 eurocent per kWh (plus nog 21% BTW, dus in totaal 6 eurocent). Heb je meer verbruikt dan geleverd? Dan wordt dit restant afgerekend met zo’n 22 eurocent per kWh (dat is dus het tarief dat je normaal ook betaalt voor stroom). Voor meer informatie over waar het prijsverschil vandaan komt, verwijs ik je door naar de energieleverancier. Duidelijk is wel dat je voor het produceren van stroom verdomd weinig krijgt t.o.v. wat je betaalt.

Opletten!

Als je een meter hebt met draaischijf, zal het meetbedrijf je dwingend adviseren om een digitale ‘slimme’ meter te plaatsen. Mijn advies is, doe dit niet! Met de draaischijfmeter wordt er al automatisch gesaldeerd. Je hoeft je dan dus geen zorgen te maken dat er fouten gemaakt worden in de verwerking van je meetgegevens.

Volgende week ‘deel 3’.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *