Zonnepanelen Deel 3 – Zonnepanelen op je dak en nu?

Ik heb zonnepanelen op mijn dak geplaatst, lees daar hier en hier meer over. Dit is het vervolg.

WiFi-module

Zo, de administratieve kant van de zonnepanelen is afgehandeld. Bij het opruimen van de doos van de omvormer vond ik nog wat nuttige documenten. Na het doornemen van deze informatie, bleek dat er een WiFi-module bij de omvormer zat. Daarmee kun je de omvormer laten communiceren met de website van de leverancier via jouw internetverbinding. Wat schiet ik daarmee op? dacht ik eerst. Welnu, de leverancier van de omvormer, Goodwe, biedt mij een portal (met eigen login) waarop de opwekking van stroom gevolgd kan worden via internet.

De app

Daarnaast biedt Goodwe een app voor de iPhone en Android, die de gegevens van de portal kan uitlezen en netjes presenteert. De iPhone-app werk goed. Alleen moet je soms even terug naar de menustructuur, om te zorgen dat de (meet)gegevens worden bijgewerkt. Het geeft mij nog elke keer een goed gevoel, als ik zie dat er weer een paar kilowatt-uren zijn geproduceerd via de zonnepanelen, een handige app!

screenshot Goodwe iphone app

screenshot 1 van Goodwe iphone app.

Screenshot 2 van de Goodwe iphone app

Screenshot 2 van de Goodwe iphone app

Geen onderhoud

De zonnepanelen hebben verder geen onderhoud nodig. Ik zal hooguit één keer per jaar eens op het dak kijken of alles nog goed staat en of er geen beschadigingen zijn of iets dergelijks. In dat opzicht vind ik zonnepanelen echt ideaal, ze maken geen herrie en vereisen geen onderhoud.

 

Fantastisch

Nu alles klaar is, vraag ik mezelf af waarom ik dit niet eerder heb gedaan. Het is allemaal niet zo ingewikkeld (als je het laat installeren). In totaal, inclusief installatie, was ik 3600 euro kwijt voor een 1920 kWp-installatie. Dit viel mee (gezien mijn budget).

Het installeren van zonnepanelen doe je niet vanuit economische motivatie. Als ik inderdaad mijn eigen stroomverbruik kan opwekken, duurt het nog 9 jaar voordat de installatie is terugverdiend. Ik heb voor zonnepanelen gekozen, omdat ik het een fantastisch idee vind dat ik nu de gratis energie van de natuur gebruik zonder te vervuilen.

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Zonnepanelen Deel 3 – Zonnepanelen op je dak en nu?

 1. Lovely schreef:

  Sjaak,Zodra je elektrisch rijdt ben ik wel bniueewd naar het dagboek van een elektrisch rijder. Wat kom je dan tegen in de praktijk, wat is je actieradius in werkelijkheid.

  • danielle schreef:

   Hallo Lovely, Ik heb net het blog ‘Mijn testweek met de nissan Leaf’ gepost. Daarin deel ik mijn ervaring over elektrisch rijden.

 2. Rob weijermars schreef:

  Kijk dit is nou een schoolvoorbeeld van niets zeggende info.

  Hoe verbind ik mijn omvormer met internet ?
  Welke app bedoelt u ?

  De informatie die ik bij mijn omvormer gevonden heb verwijst naar een app in het chinees.
  Daar kom ik echt niet verder.
  Ik lees over op internet jubel verhalen over hoe inzichtlijk alles is.
  Maar nergens hoe ik het kan instaleren, tennen krommend dit.

  Rob

  • patrick schreef:

   Beste Rob,
   Voor elke fabrikant van omvormers is er een andere app (als ze dit aanbieden), dus je zal toch echt in de documentatie moeten zoeken naar de ‘oplossing’.
   Ik kan vertellen hoe ik het heb gedaan, maar dat heeft geen enkele zin als jij niet dezelfde omvormer hebt als ik.

   Met vriendelijke groet,

   P. Hoogendijk

   • Rob weijermars schreef:

    Beste hoogedijk

    Ik heb dus net als jou een goodwe.
    Ik zou zeggen deel je informatie, baat het niet dan schaad het niet.

    Vriendelijke groet Rob

  • linda schreef:

   ik heb dus hetzelfde probleem.
   ik kan geen app downloaden of hij is chinees.
   Bent u er al uit welke app het moet zijn?

 3. dick schreef:

  Hallo Patrick,

  Ik heb een omvormer van Goode maar kan de app voor mijn Iphone niet aan de praat krijgen (Micoe viewer). Ik krijg continue geen continue een password error. Ook met de verbinding van mijn Mac naar de omvormer loopt het ook niet elke dag soepel. Soms 10x in en uitloggen waarna ik hopelijk de gevraagde info krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *