Zonnepanelen, het werkt echt!

Wat was ik blij dat ik eindelijk de beslissing had genomen, toen ik in oktober 2013 8 zonnepanelen op mijn dak liet monteren. Ik was ook benieuwd hoe goed deze zonnepanelen zouden werken. Ik verbruik gemiddeld zo’n 150 kWh stroom per maand. Zou ik inderdaad mijn doel behalen om mijn huishoudelijk verbruik compleet op te wekken met 8 zonnepanelen?

zonnepanelen

Help! Een misstap?

De eerste paar maanden viel de opbrengst een beetje tegen. Het was dan ook de minst gunstige periode voor zonnepanelen. De dagen waren korter en de stand van de zon was laag. Met 30 kWh opgewekt in januari 2014, begint het een beetje te knagen. Hebben verkopers het idee van zonnepanelen opgeblazen of is er iets mis met mijn installatie?

opbrengst_2013

Gelukkig een goede keus

Toen werd het februari. De zonnepanelen wekten meer dan twee keer zoveel op dan in januari. Oké, dat gaat beter.

In maart voelde ik me licht euforisch met een opwekking van meer dan 200 kWh! Dit was de eerste keer dat ik meer dan mijn volledige maandverbruik had opgewekt met zonnepanelen.

Als ik keek naar mijn verbruik vanaf oktober 2013, was er nog een behoorlijke achterstand. Maar dit ging de goede kant op.

Vanaf maart tot en met september 2014 was de zonnepanelenopbrengst elke maand hoger dan mijn verbruik. Ik was gerustgesteld. De surplus in deze periode was zelfs zo hoog, dat het ook de lagere opbrengst in de herfst- en wintermaanden compenseerde.

opbrengst_2014

Succesvol met zonnepanelen

Precies een jaar later heb ik met de zonnepanelen 1942,3 kWh opgewekt. Dat is 142 kWh meer dan ik als doel had gesteld, dus ik ben zeer tevreden. Ik ben er nu van overtuigd dat de zonnepanelen werken. Ik vraag me steeds vaker af, waarom we niet veel meer gebruik maken van duurzame stroomopwekking. Het is onderhoudsarm, stil en relatief goedkoop. De zon blijft voorlopig nog gratis schijnen.

Vertrouwen

Het is afwachten wat het volgende jaar aan zonnestralen zal brengen. Ik heb er vertrouwen in dat mijn zonnepanelen het grootste gedeelte van mijn huishoudelijke verbruik gaan opwekken.

Doet u mee?

Over patrick

Patrick Hoogendijk is gepassioneerd autoliefhebber en kan kippenvel krijgen van het V12 geluid van een Aston Martin. Desondanks denkt hij dat het tijdperk van de verbrandingsmotor ten einde loopt en het tijd is voor iets nieuws en dat de elektromotor de beste kandidaat is.
Dit bericht is geplaatst in Groene energie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *